Långrodd 2022, Nyhetsbrev 1

Publicerad lördag 4 dec 2021, 17:05

NYHETSBREV KYRKRODD 2022

NR 1

Kyrkrodd 2022 på Säfflekanal – Vikingaleden.

Tid: 24 juli – 29 juli 2022. Fyra dagar kommer vi att ro, måndagen 25 juli – torsdagen 28 juli, 5 nätter. Vill du förlänga din vistelse gör du själv upp det med campingen.

Total längd på Vikingaleden är10mil från Sulvik nordväst om Arvika till Duse Udde öster om Säffle.Vi Ska ro från Sölje Gård till vår slut destination Duse udde syd ost om Säffle. Den sträckan är 54 km.

Denna led var en del av handelsvägen och pilgrimsleden till Norge. Benämns ibland även som Edskogsleden. Värmlänningarna anses bli kristnade på 1070 – talet enligt Adam av Bremen. Värmland tillhörde vid denna tid biskopssätet i Skara.

Dag 1) Total rodd idag blir 13,5 km.

Första etappen idag inleder vi med att ro på södra delen av Glafsfjorden från Sölje gård.

Sölje herrgård har en hel del aktiviteter och kulturarrangemang under sommaren. När deras sommarkalender är spikad kommer mer info.

En och en halv km sydost om Sölje på den östra stranden ligger Stavnäs kyrka, etablerad på 1100- talet senare del. Nuvarande kyrka invigdes 1705. Nedanför kyrkan ska det finnas en ångbåtsbrygga.

Lunch intar vi efter 8,5 km. Antingen i Stömne på västra strandeneller i Byn på den östra sidan. Vi ska göra lite mer efterforskningar.

Stömne grundades 1693 som ett järnbruk och var mest utvecklad på 1860 – 1870 talet. Här finns också ett naturreservat som håller det nordligaste beståndet ett sammanhängande ekbestånd.

Efter lunch kommer vi att ro till bron som går över de södra delarna av Glafsfjorden, väg 175. Hit är det ca. 5 km. Vi ror vidare till en vik på den västra stranden nordost om Magnebyn. Efter rodden tar vi bussen till

De står för dukarna till Nobelfesten. Pris för en guidad tur var i år 300 kr för en grupp på max 30 personer. Vill man inte delta i guidningen så kan man besöka butiken helt gratis.Klässbol har öppet från 10.00 – 18.00.

Dag 2)

Denna dags rodd tar oss från gårdagens slutstation till Nysäter, 13,7 km.

Vi ror runt udden för att ta oss söderut ochkommer nu att ha Björnön på den östra sida.

Vi ror nu på Gillbergasjön, idag en stor våtmark. Färdleden går på dess östra sida. Våtmarken får varje år besök av en mängd fåglar.Tag med kikare om du vill spana in dem. Naturreservatet bildades för att bevara en värdefull rastplats och häckningslokal för våtmarksfåglar som tofsvipa, storspov, enkelbeckasin, gräsand, kricka m.fl. Dessa fåglar drar till sig ett flertal rovfåglar som exempelvis brun kärrhök och jorduggla På våren och hösten samlas här stora mängder sångsvanar. Väster om Gillberga sjön ligger Gillberga kyrka etablerad på 1100 – talets senare del. Nedanför kyrkan finns betesängar som också är omtyckta områden av olika fågelarter.

Innan vi är framme vid trafikverkets färja vid Fynäs – Högsäter, passerar vi en kungshög på västra sidan av älven vid norra Högsäter. Den sägs vara Olof Trätäljas gravhög, vilket troligtvis inte är sant. I stället för Olof finns det teorier om att högen är gjord åt sveakungen Åle, han regerade på 520 – talet.. Han var äldre bror till Ottar Vendelkråka.

Invid gravhögen finns en stenlagd terrass som har visat sig vara en boplats från300 – talet - järnåldern.

Bredden på Byälven vid färjan är 75 meter och färden tar tre minuter. Vid färjan måste vi ta hänsyn till den och passera när den lägger till och inte kör .

Tittar vi västerut så kan vi skymta Älviksholms herrgård. Strax sydost om Björnön ligger naturreservatet Sandåns lövskog.Söder omnaturreservatet ligger Skäggebol gård från 1600 – talet. Här bor Ulrika Hebbe och Lars-Inge Bjärlestam som bildar duon Sentire. De turnerar runt hela världen och ger konserter. Hon spelar piano och han cello. De har tre döttrar som är kända som The Hebbe Sisters. Döttrarna har fortfarande gården som hemvist.I bilden nedan syns Skäggebol gård och överst i bild Björnön och väster om Björnön är udden vid Älviksholm.

Här vid Skäggebol gård byter Glafsjorden namn och blir Byälven.

När vi lämnar Gillbergasjön är vi strax framme vid trafikverkets färja vid Fynäs – Högsäter,vi passerar en kungshög på västra sidan av älven vid norra Högsäter.

Vikingacentret i Nysäter togs i bruk 2008 och är en modern anläggning som ska spegla en äldre tid och inbegriper utställningar, en vikingaby och vikingaskeppet Gladan. Här finns café och toaletter. En fast utställning av en hantverksgata på vikingatiden med sju husmiljöer kan beskådas. Utställningen berättar om vikingatidens gudamyter, om Värmlands fornhistoria, om äldre hantverk och byggandet av skeppet Gladan. Mellan Vikingacentret och Byälven finns en uppbyggd vikingaby med ett flertal hus för olika ändamål. Här avslutar vi denna dag med ett besök på vikingacentret.

Dag 3)

Dagens rodd går från till Nysätervikingacenter till Sandbackens badplats. Avstånd 17,5 km.

Efter 2,5 km från Nysäter kommer vi till ett våtmarksområde, Dösslingen, där färdleden endast är en smal fåra genom vassen, mest bladvass. Därefter blir Byälven en mindre sjö som vi ror över innan vi passerar under E18, vägen mellan Stockholm och Oslo.

En kort bit söder om E 18 börjar Harefjorden. Harefjorden har ett max djup på 9 meter och sjön har ett bra bestånd av gös. Gösen är näst siklöjan Vänerns mest värdefulla fisk. Gösen går upp i Byälven och simmar igenom en fisktrappa i Säffle för att ta sig till Harefjordens varma vatten. Gösen växer dubbelt så fort i vatten som håller en temperatur på 30 grader istället för 20 grader. Fiske i Harefjorden kräver fiskekort liksom i hela vattendraget som vi ror. Fiskekort kostar 60kr dagkort, gäller under ett dygn. Vi kommer att ro på Ormöns och Kilaöns västra stränder. Mellan öarna och den västra stranden ligger Takenholmen och strax sydost om den har vi Sjöviks hjortfarm. De säljer hjortkött efter överenskommelse. På Kilaön finns en koleragrav. Här har jag funderingar om vi ska ta lunch någonstans på den södra udden av Kilaön.

Sydväst om Kilaön på Harefjordens västra strand ligger Kila kyrka, nuvarande kyrka uppfördes på 1650 – talet. Liksom de andra kyrkorna här ovan etablerades en första kyrka här på 1100 – talet. Predikstolen är från denna tid och altaret är gjort av granit från trakten. Invid kyrka finns en båtramp. Här går det bra att rasta. Visserligen är det bara 3,7 km dit från dagens startpunkt. Ett stycke nedströms kommer vi till en halvö, Harnäset.

På östra sidan av Harnäset finns det en hembygdsgård, kanske dags för lunch. Ett alternativ kan vara södra änden av halvön. Där ligger Drössviken på Byälvens västra strand. Här finns en skyddad plats, båtramp och ett vindskydd. Längre söderut ligger badplatsen Sandbacken på östra sidan av älven. Det är dagens slutdestination.

Dag 4) Total sträcka idag 9,2 km.

Inte långt från Sandbacken ligger nästa badplats Källarbacken på västra sidan av Byälven,Hit är det endast6oo meter från Sandbackens badplats, för den som är sugen på ett morgon dopp.

Nu ror vi vidare mot Säffle. Norr om centrum ligger Villa Billerud. Byggdes som en disponentbostad 1904. Billerud hade som mest 13 pappersbruk i Värmland och de styrdes från Villa Billerud. Säffle har 9500 invånare. Stadsprivilegier fick Säffle 1951 och blev därmed Sveriges yngsta stad. 1907 inledes tillverkningen Sefflemotorn som blev ett världskänt varumärke för tändkulemotorn och semidieslar, som ofta sattes i fiskebåtar.

Säffle kanal med sluss invigdes 1837.Genom kanalen utvecklades Säffle snabbt till en handelsplats. På 1860 – talet upphävdes förbudet att idka handel utanför städerna. Detta gynnade Säffle som vid denna tidendast var en mindre ort. Vid kanalen finns det 13 skyltar med OR-koder och då kan man få fram äldre vyer av området och jämföra med dagens.

Innan kanalen byggdes drogs båtarna förbi forsarna i Säffle och då trampades det upp en s.k. trälvägar på båda sidorna.

Vill du veta mer om Säffle ladda då ner appen Story Spot och sök på kartan upp Säffle och förstora kartan då framträder flera platser som du kan välja mellan och du kan lyssna på beskrivningar av olika platser i Säffle, ex kanalen.

Från Säffle till Duse Udde har vi en transportsträcka på endast 7 km.

Boende: Vi kommer som vanligt att bo på en campingunder rodden. Vi vill att du funderar på hur du vill bo. I hyrd stuga med olika faciliteter. Från en enkel campingstuga till en fullt modern utrustad stuga. Du kanske fördrar att tälta eller ta med dig egen husvagn. Vi skulle vilja om du tilltalas av denna rodd och vill delta, att snarast ange dina önskningar av boende alternativ.

Gå in och titta på campingplatsen. Se campingplatsens hemsida söljecamping.se Det blir troligtvis denna camping, beror på om den är tillgänglig. Efter det att vi fått in era intresseanmälningar och önskemål om boende kommer vi att boka boenden.

PRISER 2021

Stuga 1 2 bädds 300:-/dygn

Stuga 3,4,6. 2 bädds 300:-/dygn

Stuga 7,8, 12,13,14 2 bädds 350 :-/dygn enkelsängar

Stuga 9, 10 3 bädds 350:-/dygn

Stuga 5 5 bädds 500:-/dygn

Stuga 11 4 bädds 450:-/dygn

Husvagns o husbilar 200:-/dygn
El 60:-/dygn

Tältplats familjetält 150:-/dygn
Litet tält (Kanot,cyckel,vandrare.) 100:-/dygn

Intresseanmälningar om deltagande i rodden och önskemål om boende skickas in snarast dock senast 15 december till

PeO Söderkvist, peosyd@gmail.com

Ulf Svensson, ulfimora@gmail.com

Vi återkommer med ett nytt nyhetsbrev om rodden efter trettonhelgen. Då ska vi ha bokat boenden och presentera olika utflyktsmål.

Hoppas att vi ses på rodden.

Reseplanerarna:

Inger Marit Österli och Ragnar Tollet, 070 - 1731775

Caisa Skoglund och PeO Söderkvist, 070 - 3162852

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.